Zorgaanbod

Patiëntenpopulatie

Het psychiatrisch dagziekenhuis wordt erkend en gesubsidieerd door het CAW en heeft een dagcapaciteit van 20 patiënten. Het is open van maandag tot vrijdag (uitgezonderd tijdens feestdagen) van 8:30 tot 16:30.

Bij Le Bivouac ontvangen we volwassenen met een of meerdere gestabiliseerde chronische psychiatrische pathologieën om een therapeutisch project in te voeren.

Een kandidatuur indienen

Elke aanvraag moet worden ingediend via e-mail of telefoon.

  1. Medisch rapport opsturen naar e-mailadres: info@lebivouac.be;
  2. Twee kandidatuurafspraken vastgelegd bij ontvangst van medisch rapport;
  3. De kandidatuur wordt besproken in een teamvergadering;
  4. De succesvolle kandidaat krijgt een proefperiode van 9 dagen gespreid over 3 weken.

Therapeutisch project en behandeling:

De vzw Le Bivouac is een psychiatrisch dagziekenhuis met als doel de psychosociale en/of preprofessionele rehabilitatie van de patiënten.

We willen een moment van overgang, reflectie, herbevestiging en reorganisatie van hun psychologische en emotionele leven vertegenwoordigen, maar ook een plek waar ze grip kunnen krijgen op het dagelijks leven.

Het therapeutisch project is voor elke patiënt samengesteld uit doelen waaraan hij/zij wil werken, maar ook vaststellingen door het multidisciplinair team tijdens de verschillende voorgestelde workshops.

Het doel van Le Bivouac is om gepersonaliseerde therapeutische doelen samen met patiënten te construeren in een klimaat van wederzijdse welwillendheid en om een solide netwerk om hen heen te creëren; het uiteindelijke doel is om hen dagelijks welzijn te brengen zodat ze beter kunnen leven, met hun ziekte, in de maatschappij.

De zorg is in essentie gericht op deelname aan therapeutische workshops en is mede opgebouwd rond een participatiecontract dat aan het begin van de zorg wordt gedefinieerd. Dit kan tijdens het verblijf opnieuw worden beoordeeld.

Wekelijkse aanwezigheid begint altijd met een minimum van 3 dagen.

Merk op dat Le Bivouac geen toeslagenbeleid hanteert.

Workshops

De workshops in het psychiatrisch dagziekenhuis richten zich op een aantal gebieden:

workshops over het dagelijkse leven;

Elke patiënt krijgt een actieve rol in het dagelijkse leven van de instelling aan het begin van de dag, maar we moedigen ook hulp aan bij het dagelijkse beheer van ieders leven (onderhoud van het gebouw, maar ook bankzaken, ziekteverzekering, gebruik van het openbaar vervoer, enz.)

psychopedagogische en cognitieve workshops;

Deze workshops kunnen verschillende vormen aannemen: cognitieve stimulatie, spelletjes, een debat over actuele zaken, een inleiding tot computers, enz.

De therapeuten die deze workshops aanbieden, richten zich op het trainen van het geheugen, probleemoplossend vermogen, aandacht, lexicale vaardigheden, wiskundige vaardigheden enzovoort.

Socioculturele workshops

Sociale contacten en levenskwaliteit verbeteren betekent deelnemen aan het sociale leven in de omgeving.

In het kader van het Comète-project bieden we aan om deel te nemen aan een Gospel-zanggroep in de Munt (Un pont entre deux mondes) en om één keer per maand tentoonstellingen te bezoeken in het Musée des Beaux-Arts onder begeleiding van een professionele gids.

We bezoeken ook verschillende tentoonstellingen als onderdeel van onze samenwerking met Article 27 of als onderdeel van een meer ontspannen dagje uit.

Educatieve workshop over gezondheid en welzijn

Er worden verschillende gezondheidsgerelateerde workshops aangeboden: een groep om mensen bewust te maken van gezondheidsvoorlichting en roken, maar ook een welzijnsworkshop om je te helpen goed voor jezelf te zorgen (hygiëneproducten maken, gezichtsmaskers, voetbaden, etc.).

We hebben ook een ruimte gewijd aan Snoezelen, een ontspannings- en welzijnsworkshop gebaseerd op de 5 zintuigen.

Lichamelijke workshops

In ons centrum bieden we zachte gymnastiek, ontspanning, mindfulness, braingym en nog veel meer.

Buiten kun je wandelen, aquagym, petanque, Mölkky en andere spelletjes doen.

Expressieve workshops

Deze workshops omvatten gespreksgroepen, zelfexpressie door middel van muziek, therapeutisch schrijven, een collage- en/of tekenworkshop, een inleiding tot theater, enz.

Artistieke workshops

We bieden naaien, mozaïeken, borduren, een kleiworkshop en nog veel meer .

Preprofessionele ergotherapieworkshops

De snackbar van Bivouac aan de Brugmannlaan 414, op een steenworp afstand van het psychiatrische dagziekenhuis, is een pre-professioneel restaurant voor bezigheidstherapie dat van maandag tot en met vrijdag elke lunchtijd externe klanten verwelkomt.

Een team van 5 patiënten onder begeleiding van een ergotherapeut bereidt een menu met een voor-, hoofd- en nagerecht.

HET MENU/DE WEEK TE BEKIJKEN (FACEBOOK)

Deze workshop is een plek die mensen aanmoedigt om zichzelf (opnieuw) in een werksituatie te plaatsen, met name door een ‘professioneel’ levenstempo, de eisen van productie en het contact met de buitenwereld.

We bieden een plek waar patiënten terug vertrouwen in zichzelf kunnen winnen.

Praktische informatie

Adres: Brugmannlaan 414 in 1180 Ukkel.

Openingsuren: Van 12:00 tot 13:30 uur van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen), enkel met reservering, betaling met Bancontact.

Prijs: Klik hier

Tel. : 02/344.14.51

Bemiddelingsdienst

Als een probleem met het therapeutisch team niet kan worden opgelost, hebben patiënten toegang tot een klachtenbemiddelingsdienst. Het kantoor wordt bemand door Rosane Patte-Davaux, die bereikbaar is op de volgende nummers: 0800 / 99 062 (gratis nummer) of op 0489/ 75 59 82 en via e-mail op het volgende adres: plainte2@mediatio.be